OOGSTFEEST DEELNEMERS 2020

Zaterdag 19 & zondag 20 september 2020

 

EXTRA: EETBARE PADDENSTOELEN EVENEMENT

Bij de theetuin en tegen het bos aan komt een (eetbare) paddenstoelen evenement. Er zullen excursies gegeven worden door Gerard Koopmanschap, kraampjes met paddenstoelen staan, alles over paddenstoelen zelf kweken kan je hier vinden en nog veel meer. Het wordt één grote paddenstoelen happening. Ook zijn er diverse buitenkeukens waar met paddenstoelen gekookt gaat worden en strobalen om op te zitten. Paddenstoelen proeven, iets drinken en gezellig elkaar ontmoeten en van alles te weten komen over paddenstoelen. Excursies wildplukken vertrekken ook hiervandaan. Zodra er meer bekend is plaatsen wij dat hier en op @oogstfeestmeppen.nl zodat je je op kan geven. Wacht daar dan niet te lang mee want wij verwachten dat deze excursies snel volgeboekt zijn. Binnenkort volgt meer nieuw hierover.

 

 

 

 

 

Gerard Koopmanschap Eetbare Paddenstoelen excursie

Ik houd me reeds een jaar of vijfentwintig bezig met paddenstoelen. Aanvankelijk alleen vanuit een culinaire interesse, maar ik ben me in de loop der jaren steeds serieuzer in dit onderwerp gaan verdiepen. Zo houd ik me inmiddels ook bezig met onderzoek en ben ik sinds dit jaar bestuurslid van de Nederlandse Mycologische Vereniging.

Ik geef workshops in Nederland en België over eetbare paddenstoelen en ik organiseer jaarlijks ook een paddenstoelen en truffelreis naar Griekenland. Tijdens mijn workshops ligt de nadruk op educatie. Ik leer je niet alleen hoe je de betreffende soorten kunt herkennen, maar ik leer je ook hoe je het landschap leest waardoor je ook heel gericht naar specifieke soorten op zoek kunt gaan.

Wil je meer weten over mijn activiteiten neem dan eens een kijkje op www.tabledamis.nl

 

Paddenstoelengerechten van de buitenkeuken koks

Melle Gerlofs. Samen met nog ca 3 andere koks kookt Melle Gerlofs de sterren van de hemel in 1 van onze buitenkeukens. Zij zullen de lekkerste paddenstoelen hapjes/gerechten maken die u gratis kunt proeven.

Melle “Ik ben een fanatiek hobbykok en kook zoveel mogelijk met kakelverse ingrediënten.
Koken op buitenevenementen, oogstfeesten en markten vind ik superleuk, er wordt namelijk veel van mijn creativiteit en aanpassingsvermogen gevraagd om eenvoudige maar smakelijke hapjes en gerechten te bereiden. Al het eetbare uit de natuur, maar voornamelijk paddenstoelen hebben mijn passie.

Ik laat je graag smaken ervaren en geef je ook tips om thuis iets lekkers te kunnen bereiden.”

 

….van ruwe geschoren schapenwol tot een hand gevilte Schapenvacht…..

Heb je altijd al willen weten hoe je geschoren schapenwol kunt bewerken tot een handgevilte schapenvacht of wandkleed ? Kom dan op zaterdag 21 september naar het Oogstfeest in Meppen.
Wij maken gebruik van vers geschoren ruwe vachten van (eigen) Drentse heideschapen en Schoonebeker schapen en geven op zaterdag een demonstratie schapenvachtvilten.
Uiteraard zijn er ook onze eigen hand gevilte vachten, wandkleden en dromenvangers te koop.
Tot dan!!
Paula en Carla

 

 

 

De Hutte-Cosmetics is een bedrijf wat bad – en douche producten en een 40 tal interieurgeuren maakt.
Wij zijn gevestigd in Zuidwolde Drenthe . Ons bedrijf is zo bijzonder, buiten dat wij zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen gebruiken, maken wij een groot aantal van onze producten in het dialect.

Wij willen ons duidelijk onderscheiden van anderen door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in een authentieke verpakking én een origineel etiket!

Kom, kijk, ruik en laat je informeren over de producten!

 

Wecken, inmaken, ontsappen en andere leuke mogelijkheden.

Het op een (h)eerlijke manier lang houdbaar en duurzaam maken van voeding is mijn passie die ik graag met u wil delen via workshops. Het is een hele leuke bezigheid die gezond, lekker en voordelig is.
Heb je een moestuin waar meer uit komt dan je eten kunt dan is dit de oplossing. Kan gewoon in de kast bewaard worden dus gebruikt geen extra energie. Hoe mooi kan het zijn, je eigen gekweekte producten duurzaam bewaren. Op de markt laat ik zien wat er zoal geweckt kan worden.
Bent u geïnteresseerd? Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar meulemanmaria@gmail.com

 

Henk Arends met zijn slangen, schorpioenen, vogelspinnen en nog veel meer.

Als het weer het toelaat is Henk Arends met zijn dieren weer van de partij.

Henk was er ook het eerste jaar bij (2017) en was toen De grote publiekstrekker.

Zijn dieren zijn gewend aan mensen en je mag gewoon een grote slang of ander dier over je heen laten lopen.  Henk Arends kan alles vertellen over zijn dieren.

Kom kijken, overwin je angsten en geniet.

 

 

ALMA HUISKEN

Dag! Even voorstellen? Ik ben schrijver,  groendocent, vertaler, ecologisch hovenier en natuurimker. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van eco-tuin De Groene Luwte in Molenrij, Noord-Groningen.

Van de negen boeken die ik schreef neem ik graag deze mee naar Meppen:
Met mest en vork – deze met lof overladen ‘groene bijbel’ werd geshortlist voor de Jan Wolkers Natuurprijs. Met foto’s, tekeningen en recepten. (€ 40,00)

Dichter bij de bij – op weg naar natuurlijk imkeren. Geroemd als hét bijenboek door media en lezers… ja sorry! Met foto’s, tekeningen en recepten. (€ 26,95)

Het groene kippenboek – hierover schreef culinair groenjournalist Loethe Olthuis: ‘Alma Huisken overtreft zichzelf. Eén van de meest fantastische, grappige, ontroerende en informatieve boeken over onze relatie met dieren die ik ooit heb gelezen.’ Met foto’s, tekeningen en recepten. (€ 26,95)

Opmerking organisatie: Uiteraard kunt u uw boek laten signeren door Alma Huiskens

 

Marokkaanse workshop smaakmakers

Workshop Fermenteren ‘Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken’. Ik maak samen met jullie gefermenteerde smaakmakers zoals, Touma lm’ragda met kruiden. (gefermenteerde knoflook), Lhamed lm’raqed (gefermenteerde citroen) die ik geleerd heb van mijn oma, mijn liefste moeder uit Marokko en die ik gebruik voor de hele mijn leven nog steeds. Deze smaakmakers kun je gebruiken tijdens het koken en je krijgt alle informaties mee met allerlei tips en die hebben ook een medicinale werking. Bijvoorbeeld als je een klein wondje hebt, dan helpt S’men bij de genezing en nog veel meer. Je gaat met rijkdom naar huis met twee gevulde weckpotten. De inhoud is jaren houdbaar. Om gerechten op smaak te brengen is vaak maar een theelepeltje nodig. Je proeft de diepe smaak in de gerechten en om ervan te genieten. De ingrediënten zijn biologische en of geïmporteerd uit de bergen familiebedrijf van mijn ouders in Marokko.

Ik geef vier workshops:

  1. Zaterdagmorgen 19-09          11.00 – 13.00 uur
  2. Zaterdagmiddag 19-09           15.00 – 17.00 uur
  3. Zondagmorgen 20-09             11.00 – 13.00 uur
  4. Zondagmiddag 20-09              15.00 – 17.00 uur

Kost: €35 pp

In verband met de inkoop e.d. vraag ik om betaling vooraf. Je inschrijving is definitief zodra het inschrijfgeld is ontvangen: NL46KNAB0258746092 t.n.v. M Bahnini onder vermelding van Marokkaanse workshop en vermeld daarbij 1, 2, 3 of 4. Voor meer informatie en aanmelden via info@habous-shopping.com of 0615396114

Volg mij op Facebook pagina voor meer activiteiten:  https://www.facebook.com/adharaya1/

 

Hondenresort Darling

Mijn naam is Thalita Daling. Samen met mijn gezin run ik een hondenopvang in Zwiggelte waarbij de honden los lopen in onze tuin en huis. Wij hebben geen kennels. Ook kunt u bij ons een ruimte huren waarin u de hond kunt wassen en borstelen of na verblijf bij ons uw hond gewassen en geborsteld weer mee naar huis nemen.
Daarnaast ben ik een paar jaar geleden begonnen om zelf hondensnacks te drogen omdat 1 van onze honden erg allergisch is. Veel producten uit de winkel hebben toch allerlei toevoegingen terwijl dit echt niet nodig is. Bij onze kraam kunt u allerlei vleessnacks kopen om te belonen of om lekker lang op te kauwen. Alle snacks zijn puur natuur en zonder toevoegingen. Het enige wat we doen is het vlees snijden en langdurig drogen in een voedseldroger. Kom gerust eens langs met uw hond dan mag hij proeven.

 

Caatjes Lekkernijen

Caatjes Lekkernijen maakt zalige tapenades van o.a. walnoten, shiitake of olijven. Haar specialiteit is Caatjes Tapenade. Deze is onweerstaanbaar, maar komt u gerust proeven. Ook de spread van gember, citroen en sinaasappel is niet te versmaden. Uiteraard maakt Caatje alles zelf zonder toevoegingen. Puur Natuur !

 

 

Demo en verkoop Kniepertjes bakken door Bertha Koert

Deelneemster Bertha Koert bakt kniepertjes. Bertha Koert bakt ter plekke de echte Drentse Kniepertjes. Volgens de streekgebonden traditie zijn de wafeltjes in december plat om als kniepertje gepresenteerd te worden, en worden ze vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje (of rolletje of rollechie(n)) gepresenteerd. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen: op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. De platte versie wordt vooral in Drenthe gemaakt. Kom bij Bertha kijken en uiteraard kunt u gratis proeven.

De platte koekjes kennen een andere receptuur dan de rolletjes. Beide worden in eenzelfde wafelijzer bereid. Het koekjesbeslag is een soort deeg. Dit wordt in kleine bolletjes gerold die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en plat gegeten te worden.
Rolletjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat in het ijzer wordt geschonken. Na enkele seconden wordt het uit het ijzer gehaald en vlug rond een houten stokje opgerold tot een rolletje. Eenmaal afgekoeld kan het desgewenst opgevuld worden met slagroom.

 

Lyme Style door Carina van Welzenis

Het boek lyme style is er voor lymepatiënten en hun mantelzorgers en bevat praktische, makkelijk toepasbare en goedkope ideeën, recepten en oefeningen, waarmee jij je lifestyle direct kunt gaan veranderen. Je kunt je er een stuk beter door gaan voelen.
En je bespaart meteen een heleboel op de medische kosten!
Voor de mantelzorger is het hele boek ook heel bruikbaar. Handige tips, websites, kleine zelfzorgoefeningen helpen de mantelzorger vooral zichzelf gezond te houden om zo het zware mantelzorgwerk te kunnen blijven volhouden.

De lyme tisanes zijn 20 met de hand samengestelde kruidenmixen met een medicinale werking. Gebaseerd op 20 hoofdklachten, die veel voorkomen bij de ziekte van Lyme.

En uiteraard proberen we uw vragen rondom de ziekte van Lyme te beantwoorden! Koopt u het boek Lyme Style op het Oogstfeest Meppen dan kunt u dit direct laten signeren.

 

‘t Rietstee

‘t Rietstee staat met diverse tuindecoraties: deurbellen/deurkloppers/windspelletjes en zelfgemaakte decoraties van hooi/stro /takken en mos en ook zelfgemaakte regenmeters.

Kijk voor meer informatie eens op hun website www.rietstee.nl en met name naar de afdeling marktfoto’s.

 

Sweach Geiten

Onze geitenboerderij is gevestigd in het Friese dorp Kollumerzwaag. Op onze geitenboerderij worden ca 22 geiten dagelijks gemolken. En van deze melk worden dan ook de kazen gemaakt die u via onze webshop en op het Oogstfeest Meppen kun bestellen/kopen. Wij streven ernaar om (h)eerlijke geitenkaas te maken. Omdat over smaak niet te twisten valt hebben we ervoor gezorgd dat er voor iedereen wat wil is. Zit uw smaak er niet tussen? Laat het ons weten, wij staan altijd open voor suggesties.
Kijk voor meer informatie op de website:
www.geitenkaaskopen.nl of www.desweachgeiten.nl

Note van de organisatie: dit is werkelijk de lekkerste geitenkaas die u ooit heeft geproefd!

 

Leemansmolen Meel

Bij de Leemansmolen uit Vriezenveen je aan het juiste adres voor onder andere pannenkoekenmeel, broodbak mixen, basismeel voor de meer ervaren thuisbakker, diverse bakmixen, verschillende pap- en ontbijtproducten en leuke cadeau artikelen in elke gewenste prijsklasse.

Bij ons kunt u op de kraam stukjes cake, kruidkoek, brownie e.d. proeven.

 

 

Eversdal

Eversdal, het Veluws theehuis op Wielen schenkt de lekkerste koffie en de mooiste theeën. Wij bieden keus aan 60 soorten thee die ook mee naar huis genomen kunnen worden. Op zoek naar die leuke theepot of een leuk kado, ook dat kan bij Eversdal, wij pakken alles voor u in! Tot Ziens in Meppen!

Mini High Tea bij Eversdal op het Horecaplein

Voor 4,95 een kop thee (of koffie), een engelse scone met jam en clotted cream, heerlijke zelfgebakken cake en chocolade. Voor 2 personen rekenen we 8.95.

 

Boerderijwinkel Zuring

In onze kraam kun je biologische kaasjes van Justa en  droge worst proeven. Daarnaast hebben we vruchtensappen van DrentsGoed bij ons (ook eerst even proeven, natuurlijk) en een groot assortiment emaille keukenspullen uit grootmoeders tijd.

 

 

 

Alice Delis

Gevulde maaltijdbroden met huisgemaakte tapanades, olijven e.d.

Heerlijk!

 

 

 

Kuenen Food met Boerenpatat!

Angelique en Peter staan met hun mobiele kraam op het Oogstfeest Meppen met Boerenpatat, Boerenhamburg en Boerenbal.

 

 

 

Monsieur en Madame Siroop

Uit de Franse Bourgogne importeren Monsieur en Madame Siroop de lekkerste limonade en koffie siropen. bij twee gerenommeerde familiebedrijven in de Bourgogne halen wij rechtstreeks onze
heerlijke limonade en koffiesiropen. totaal hebben wij ongeveer 50 smaken. zie. onze Facebook en website. Staat alleen op zaterdag 19 september 2020.

Franse limonadesiroop en sappen www.delekkerstesiroop.nl


Mudz vlechtwerk

MUDZ vlechtwerk is een kleine mandenmakerij in het buitengebied van Dalen. Hier worden op ambachtelijke wijze manden gevlochten van wilgenteen.

Bij  de werkplaats  is een griend (wilgenveldje) in aanbouw voor eigen materiaalvoorziening. Hierdoor is het mogelijk het gehele proces van plant tot mand in eigen hand te hebben. Op en top duurzaam !

Tijdens het oogstfeest wordt een demonstratie mand vlechten gegeven en kun je in een mini workshop zelf een klein vlechtwerkje maken. Zie hier voor meer informatie. Website www.mudz.nl

 

Wijnhoeve Runa

Biologische wijnen van onze Drentse wijngaard

In het parkachtige landschap van 2,5 ha zijn een drietal wijnpercelen gecreëerd  die gezamenlijk een totale oppervlakte hebben van 1 ha waarop een 4 tal druivenrassen zijn aangeplant, t.w. de Solaris, de Souvignier Gris, de Muscaris en de Cabernet Cantor.  De laatst genoemde is een rode druif, waarvan ook een rosé gemaakt wordt.
Kom op het Oogstfeest bij ons proeven! Wij vertellen u graag meer over onze passie.

 

House of Lucia (Buro Thor)

Wij zijn house of Lucia en zijn begonnen als hobby om leer te bewerken. Alles is handgemaakt en van echt leer. We maken artikelen die in ons opkomen maar ook uw ontwerp kunnen we vormgeven. Tevens repareren we ook van leer gemaakte voorwerpen.

Wij staan bij het Frensenhoes. Kom gezellig even kijken.

 

 

De Borrelworst

Luxe buitenlandse worsten van Joan en Dorrien.

Wij importeren zelf rechtstreeks vanuit Frankrijk onze heerlijke Franse worsten. Ca 23 soorten! Kom lekker proeven bij ons aan de kraam.

www.deborrelworst.nl


 

 

Schoonoordse Bessen

Schoonoordse bessen is een kleinschalige zachtfruitkwekerij , midden in Schoonoord , Drenthe.
Wij kweken hier diverse bessensoorten waar wij jams , maar vooral sappen van maken.
Onze sappen , bevatten zeer veel antioxidanten en zijn daar door zeer geschikt om uw weerstand te verhogen tegen griep of na een zware ziekte een gezonde boost te krijgen.
Dit alles doen wij op een ambachtelijke manier , zodat er ook weinig wordt verspild.

 

Gerrit Jan van Olst met paling

Eén van de grote hobby’s van Gerrit Jan van Olst is palingvissen en -roken. Tegenwoordig is het vissen op paling niet meer mogelijk. Daarom koopt Gerrit Jan nu gekweekte paling die hij zelf rookt. De kwaliteit van gekweekte paling is in deze tijd niet meer te onderscheiden van wilde paling.
Gerrit Jan slacht de palingen zelf en rookt ze vervolgens in zijn rookton. Hetgeen een nauwkeurig werk is. Het komt aan op de juiste garing.
Behalve het roken van paling, houdt Gerrit Jan zich vanaf dit jaar ook bezig met het roken van zalm. Ook dit vergt veel nauwkeurigheid. Maar het resultaat is er ook naar! Je proeft de passie voor het roken van vis en de liefde en zorg voor de perfecte smaak.

Tijdens het oogstfeest Meppen verkoopt Gerrit Jan zijn overheerlijke paling en zalm. Daarbij heeft u de keuze om het vis per gewicht te kopen en/of op een broodje.

Let op: Alleen op zaterdag 19 september 2020 staat hij in Meppen op het oogstfeest  met deze heerlijke delicatesse.

 

Houtmakerij Oldersma

Houtmakerij Oldersma maakt; ambachtelijke snij/serveer planken & hakblokken. Deze kunnen zij maken in alle gewenste afmetingen  / vormen en houtsoorten.
Robuuste landelijke naamborden/ uithangborden.

 

  

Slagerij Hofman-Ofjeworstlust

Met liefde en passie maken wij onze heerlijke worsten in diverse smaken. Droge worst in diverse smaken (kruidnagel, peper, knoflook, tik-aan worst) boerenleverworst op ambachtelijke wijze gemaakt met vlees uit de regio. Uiteraard mag je hier gratis proeven!

Ofjeworstlust…de lekkerste vind je hier!

 

Ankie Hulst

Originele, handgemaakte producten van alpacawol voor zowel binnen als buiten zoals houten alpaca’s, nestplukkers, kransen, kussens. Tevens zelf geschilderde houten panelen, m.n. dieren.

 

 

Het Streekje

Het Streekje staat in het noorden van het Nederland op diverse evenementen met Drentse streekproducten zoals honing, mosterd, sap en caramel. Het Streekje bakt ook heerlijke poffertjes met gekleurde poedersuiker, honing, caramel of likeur. Op locatie werken wij  van uit een groen retro verkoopwagentje. Wij werken zoveel mogelijk met pure en eerlijke producten uit de streek.

 

 

DE MOLKEREI AMBACHTELIJKE FRIESE GEITENKAAS

Haar liefde voor de geit en haar passie voor smaak én streek zijn elke dag
drijfveren voor Els Hartog om de beste, ambachtelijke kwaliteit Friese geitenkaas te maken. Na pasteurisatie wordt er stremsel toegevoegd. De vaste bestanddelen (wrongel) worden met de hand in een kaasvorm geschept. Die vorm wordt minimaal twee keer gekeerd, ook weer met de hand. Hierdoor ontstaat de bijzondere structuur, heel anders dan geperste kaas. De geitenkaas krijgt bij De Molkerei drie dagen de tijd om te rijpen en op smaak te komen. Vervolgens worden er groene kruiden of ander smaakmakers toegevoegd. De kaas wordt zorgvuldig verpakt in glazen potten onder 100% zuivere zonnebloemolie
en is heerlijk in bijvoorbeeld salades of op een broodje, maar
hij is ook een leuke aanvulling op de borrelplank.

 

Ingrids Home Bakery   

Voor mensen die een koolhydraat arm eetpatroon hebben vanwege bijvoorbeeld suikerziekte, kunnen bij mij  genieten zonder dat de suikerspiegel gelijk omhoog schiet.
Daarbij heb ik ook voor de mensen met een gluten allergie verschillende glutenvrije producten te koop.
Zo kan u denken aan brood, koeken en gebak en dat allemaal voor een mooie prijs.

 

  Kookplein Oogstfeest Meppen

Het kookplein zal dit jaar opgedeeld worden in 2 onderwerpen. Er zal  een keuken staan met erwtensoep en 2 keukens komen bij het eetbare paddenstoelen evenement te staan. In totaal 3 koks zullen hun kookkunsten vertonen en u laten genieten van hun culinaire hoogstandjes. Kom gezellig proeven en zie wat er allemaal met paddenstoelen mogelijk is.

Wie gaat er koken? Dat is nog een verrassing. Zodra wij dit weten maken we dit bekend.

 

Het Frensenhoes.

Authentieke timmerwerkplaats in Meppen heeft zijn deuren open tijdens het Oogstfeest Meppen. @hetfrensenhoes.inmeppen

 

 

 

 

 

 

Brandhof Bijzonder Brood 

Brood uit een houtgestookte steenoven. Zoals dat vroeger gedaan werd. We kennen het niet meer, maar wellicht weet je dat bij boerderijen hier en daar nog wel een stookhokje staat, meestal verbouwd tot opslaghokje of serre. Hier werd vroeger brood gebakken zoals wij dat nu ook nog laten zien en proeven. De broden krijgen juist door deze ovens een bijzondere structuur en smaak. Niet voor niets dat er steeds meer vaste klanten rekenen op onze komst op jaarmarkten en evenementen. Kom ook proeven en verras jezelf en je huisgenoten met dit bijzondere brood van Brandhof!
Wij verwelkomen u graag weer bij onze oven.
Lolke en Marjan

 

Oes eig’n kroampie van het Oogstfeest Meppen

Net zoals vorig jaar staan we van de organisatie ook met een eigen kraam. Het dorp is al druk bezig met het maken van vogelhuisjes, kattenkrabpalen, vogelvoeder producten en allerlei andere leuke dingen. Uiteraard hebben wij ook weer: bloemen, planten, boompjes, zaden, e.d.. Het Oogstfeest Meppen verkoopt alles ten bate van het Oogstfeest.

 

Bettina Regeling-Cabrera.
Beschilderde veren, beschilderde- en gegraveerde eieren, beschilderde houten artikelen, beelden van koud porselein , sieraden van afbakklei.

Geboren in Paraguay – Zuid-Amerika in 1970.
Afgestudeerd aan de Universiteit van Architectuur, Ontwerp en Kunst , in Asunción hoofdstad van Paraguay , als Architect en in april 2004 verhuisd naar Apeldoorn.
Op de Universiteit heeft zij veel geleerd over kleuren mengen, aquarelleren en tekenen met houtskool. Ze heeft ook lessen genomen in Paraguay in schilderen met olieverf. Met acrylverf, Chinese inkt op rijstpapier, speciale stiften op papier, oliepastel en pastelkrijt werken , schilderen met airbrush en schilderen op vogelveren , heeft Bettina zichzelf aangeleerd uit boeken en met veel oefenen. Zij heeft zich ook ontwikkeld in “Decoratieve painting” , waarmee zij in Paraguay haar eigen lijn van handgeschilderde decoratie artikelen voor kinderen had , in kunst in paraffine (handgemaakte kaarsen en handgesneden kaarsen) en kunstvoorwerpen in koud porselein.
In 1977 heeft zij een tekenwedstrijd gewonnen in Paraguay en in 2006 de tweede prijs in de landelijke schilderwedstrijd van Kleuren Pallet in de Achterhoek in Nederland.
Haar schilderijen hangen nu in Paraguay , Brazilië , De Verenigde Staten, Canada ,  Frankrijk, Zweden ,België , Noorwegen , Curaçao,   Duitsland , Israel en in meer dan 60 plaatsen in Nederland.

Beschilderde veren. Altijd sta ik open voor nieuwe technieken en materialen. Met deze liefde voor het schilderen en nieuwsgierig naar nieuwe uitdagingen ben ik tot deze bijzondere vorm van kunst gekomen: “Schilderen op veren”. Het geheim van de beschilderde veren is: “geduld hebben”. De veren zijn niet voorbereid of geplakt. Met een heel dunne penseel wordt de verf op de veer “gezet” , want drukken en tekenen met een potlood is niet mogelijk, dan gaan de veren uit elkaar. Daarom ben ik veel uren aan het werk om zo een kleine afbeelding op een veer te schilderen. Tussen 10 en 48 uur.
Mijn inspiratie komt uit de natuur, de leuke verhalen, de positivisme want ik zeg altijd “er is al voldoende negativisme in de wereld en daarom wil ik dat mijn kunst een oase van blijheid en positivisme kan zijn voor de mensen die er na kijken”
Contact gegevens:
Bettina Regeling-Cabrera.
E-mail:  monjapokd@gmail.com
Mobiel: 06-49696470
Officiële Facebook pagina: Lluvia ñanduti

  

De Hekkerij in Meppen

De Hekkerij is gespecialiseerd in houten hekwerken. Met name kastanjehouten “schapenhek”. De  bijpassende poorten en hekken worden bij voorkeur gemaakt van kastanjehout of eikenhout in de eigen werkplaats. Deze is gevestigd in de oude schuur uit 1887.

Er zijn verschillende soorten houten hekken: Eiken wringhekken, landhekken, schapenhekken, poorten en klaphekken. Bijpassende kastanje, robinia en eiken palen worden meegeleverd.

De houten hekken worden op maat gemaakt, in overleg met de klant.  De hekken en poorten worden geleverd met degelijk hang- en sluitwerk. Veelal nabestelbaar.

U bent natuurlijk van harte welkom om een kijkje te nemen op het terrein en in de werkplaats. Even bellen vooraf svp. 0628923916

  

Oogsten Koken en Eten – WORKSHOP SMAAKMAKERS

Workshop ‘Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken’. We maken gefermenteerde smaakmakers zoals Mina Bahnini (www.habous_shopping.com) ze geleerd heeft van haar familie uit Marokko; Touma m’ragda (gefermenteerde knoflook), Smen (gefermenteerde roomboter), Hamed m’ragda (gefermenteerde citroen). Deze smaakmakers kun je gebruiken tijdens het koken (je krijgt informatie mee met allerlei tips) maar ze hebben ook een medicinale werking. Bijvoorbeeld als je een klein wondje hebt, dan help Smen bij de genezing. We geven vier workshops: op zaterdag en zondag van 12 tot 14 en van 15 tot 17 uur. Bijdrage € 49,95. Meer info en aanmelden via info@oogstenkokeneneten.nl of 06-19199934

Note van de organisatie: Deze workshop mag je niet missen!

  

  

  

  

Nonas – Ambachtelijk schepijs uit Meppen
Voor een smaakvol en eerlijk ijsje moet je bij Nonas zijn. Wij maken al een aantal jaren heerlijk ambachtelijk schepijs in Meppen zelf, met verse boerenmelk en pure ingrediënten. In mei dit jaar openen we zelfs een eigen ijssalon in dit prachtige dorp. Ook op het oogstfeest kan Nonas dus niet missen.
Voor meer informatie neem een kijkje op www.nonasschepijs.nl of op onze Facebook pagina.

  

De Wolster

De Wolster pure, eerlijke en heerlijke kleding voor jong en oud! Wollen kleding, 100% biologische kleding, en kleding uit natuurlijke en biologische materialen. Fairtrade!

 

 

 

Boerderij winkel ‘t Zwien – Scharrelvarkens –  Bonte Bentheimers en hun vlees

Bij ons worden Bonte Bentheimer biggen geboren die u als ze klein zijn ook kunt knuffelen. Onze varkens hebben een heel goed leven want lopen altijd buiten in het land. Ze worden geslacht als ze een jaar oud zijn.  Alle zorg van begin tot eind doen we zelf. Ons vlees is gegarandeerd antibiotica vrij. Het vlees verkopen we ook in onze eigen boerderij winkel t`Zwien.

 

Margriet Onrust

Hallo , ik ben Margriet Onrust.
Ik maak en verkoop sieraden van mooie kralen en/of echt leer.
Ik vind het erg leuk om mijn creativiteit in mijn sieraden te stoppen en haal mijn inspiratie uit alles om mij heen.
Door soms net een ander kraaltje of stukje leer te gebruiken, kan een pittig of lief accentje de uitstraling van het sieraad zo veranderen.

 

Esmeralda van den Berg

Vruchten Balsamico zonder toevoegingen van geur,kleur of smaak stoffen. Heerlijk over de salade, Carpaccio, Pate bij een kaas plankje of over ijs.

 

 

 

 Imkers uit Meppen.

Ook dit jaar zijn wij weer aanwezig met verscheidene honing soorten uit Meppen en omgeving. Er is een mogelijkheid om te proeven en u kunt uitleg krijgen over de bijen en het imkeren.

Wil je meer informatie over drachtplanten en bloemzaden, ook hierover kun je info krijgen.

 

Sifonofoor

Wij willen onze kennis en passie voor de bewerking van wol delen. Dit doen we door diverse technieken te laten zien en geven antwoord op vragen hierover van bezoekers. We geven informatie over hoe de wol van schaap tot trui wordt bewerkt.
We nodigen ook iedereen uit om bij ons te komen zitten en mee te doen aan de handwerktafel op de Vrijplaats.
Voor de kinderen van 6 t/m 14 jaar geven we workshops waarin een verhaal wordt voorgelezen. Aansluitend aan dit verhaal weven ze, net als de kinderen in het verhaal, een stoere armband.

 

Hnoi Thai Food

De lekkerste Thaise keuken. Zelfgemaakte recepten volgens Thais recept.

 

 

 

De Likkepot

De Likkepot maakt jams van fruit uit eigen tuin.
Puur, onbespoten en met minder suiker, dat proef je terug in de jam.
Momenteel hebben we 54 soorten jam en gelei in ons assortiment.
Naast de gangbare soorten verkopen we ook verrassende combinaties zoals bijvoorbeeld appel/notentaart in een potje, wortel/muntjam of abrikozen/rozemarijn.
Op elke fair laten we een aantal soorten proeven, dus kom langs en laat u verrassen…
Voor meer informatie kunt u kijken op onze website: www.de-likkepot.nl
Naast de jams verkopen wij ook handbeschilderd porselein zoals kommetjes en jamlepels, om de jam feestelijk in op te dienen.

 

Boerenbeef

Een (h)eerlijk stuk biologisch vlees van onze Limousinrunderen! In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer achter Meppen grazen onze runderen op de kruidenrijke graslanden. Ze hebben rustig de tijd om te groeien, bewegen veel en zijn ook in de korte tijd op stal geheel grasgevoerd. Hierdoor leveren ze ons een mals en smakelijk stuk vlees. Dit biologische rundvlees is te verkrijgen onder onze eigen merknaam ‘BoerenBeef’; een (h)eerlijk stuk natuurvlees dat je absoluut eens geprobeerd moet hebben. Naast vlees van eigen dieren verkopen wij in onze Boerderijwinkel en ook tijdens Oogstfeestmeppen diverse streekproducten (veelal biologisch) uit de regio.

 

Sietske Elgersma

In het Friese Oudebildtzijl runnen wij onze schapenmelkerij. Wij melken hier 2x per dag ongeveer 100 melkschapen. De melk van onze schapen verwerken wij in onze eigen kaasmakerij. Hiervan maken wij heerlijke schapenkaas, zowel harde als zachte, lekkere schapenyoghurt en andere zuivelproducten.
Naast de kaas en zuivelproducten verkopen wij ook lekker rundvlees van onze eigen koeien.
Nieuwsgierig geworden naar onze producten? Kom langs bij onze kraam en proef het zelf!!

 

 

Irene Driehuis – A pinch of…

A pinch of… verkoopt kruiden en specerijenmixen, BBQ rubs en mixen voor pekelen en inleggen. De mixen zijn zelf samengesteld en zonder toevoegingen als zout of suiker.
Daarnaast worden zelfgemaakte fermenten (denk aan bijvoorbeeld zuurkool)  jams en vruchtenlikeuren aangeboden. Samengesteld uit eigen oogst.
Naast deze producten geeft A pinch of ook workshops in fermenteren en inmaken.

 

 

Tic Tac Deco

Wij maken veel huis en tuin decoraties van hout. Waaronder leuke voederplanken en ook cadeau artikelen. Veel kan in overleg gemaakt worden. Zoals Plantenbakken enz.

  

  

 

Henk Askes met zijn schaafijs.
Een tropische lekkernij van geschaafd ijs, overgoten met siropen in verschillende smaken

 

  

  

  

  

Culibes, pure vliermagie

Culibes is de vlierspecialist die bloesems en bessen van de vlier omtovert tot (h)eerlijke culinaire producten in een kleinschalig ambachtelijk productieproces. Culibes heeft een kleine plantage in het buitengebied van Zenderen, waar de vlier welig mag tieren.

Iedereen kan genieten van de gezond lekkere voortbrengselen van de vlier! Culibes heeft een breed assortiment aan traditionele en hedendaagse producten, van rondborstige siroop en wijn tot smulgelei en gezonde thee, van bloesem-bakmix tot bonbons.

Wie inspiratie voor de keuken wil opdoen, kan terecht in het unieke vlierkookboekje van Culibes. Het boekje helpt ook de zelfplukker op weg. De vlierwereld begint bij Culibes!

  

  

 

  

Voscheheugte

Eethuis Voscheheugte uit Mantinge in samenwerking met de Food Warriors verzorgen een fijn borrelplankje met kroketjes. Natuurlijk zelfgemaakt met producten uit de streek.
Ook hebben wij Soto Ayam! Een heerlijke Indonesische kippensoep rijkelijk gevuld met groentes uit de tuin. Oma`s recept.

  

Profarmpaling

Profarm Paling/Geert Wolbers uit Loozen/Hardenberg  demonstreert het opsteken en roken van zijn
zelf gekweekte Paling. Uiteraard ook verkoop van het gereed product. Topkwaliteit tegen een zeer schappelijke prijs.

Let op: Alleen op zondag 20 september 2020 staat hij in Meppen op het oogstfeest  met deze heerlijke delicatesse.

  

 Stichting Ezelwelzijn

De doelstelling van Stichting Ezelwelzijn is het geven van advies en hulp aan ezeleigenaren, en dat in de breedste zin.
Denk daarbij onder andere aan voorlichting en advies over verzorging, weidegang, stalling, voeding,
maar ook aan gezondheidsproblemen waar een ezel mee te maken kan hebben.
Daarnaast kan de Stichting helpen bij het aanschaffen of afstand doen van de ezel.
De stichting vangt ezels op die, om welke reden dan ook, niet langer door de eigenaar verzorgd kunnen worden.
Deze komen in de tijdelijke opvang en worden, na een gezondheidscheck, herplaatst bij adoptiegezinnen.
Zo is de eigenaar er van verzekerd dat zijn ezel een goed volgend thuis krijgt, waar deze met liefde wordt ontvangen.
Ook organiseren wij workshop hoefverzorging en eens in de 2 jaar een open dag.

  

Design Kleden

Onze prachtige, geweven kleden, onderscheiden zich van de meeste andere kleden door een warme uitstraling en hun authentieke karakter. Onze kleden zijn gemaakt van katoen en van wol. Dus van 100 % natuurlijke materialen. (Alleen zaterdag aanwezig)

 

 

  

Dijksterhuis Teffvolkoren B.V.

Teff, het oergraan waar iedereen blij van wordt. Wil je gezond en lekker eten, ben je sporter en ga je voor goede prestaties of ben je glutenvrij en zoek je een smaakvol alternatief, dan moet je zeker kennis maken met onze vele Teff producten. Teff, vol met vezels, vitamines en mineralen. Teff bevat alleen langzame, complexe koolhydraten waardoor de vitamines en mineralen ook aan ons lichaam worden afgegeven.
Teff, makkelijk in gebruik en voorTeffelijk lekker.

 

Heerlijk Zoet, taarten en ander lekkers.

Heerlijk Zoet maakt taarten en ander lekkers, zoals macarons, eclairs, luxe gebakjes, meringues en nog heel veel meer. Alles gemaakt met liefde en toewijding vanaf de basis met echte en verse ingrediënten aangepast aan de gelegenheid waarvoor het bedoeld is. Tijdens het oogstfeest staan wij vooral met lekkernijen zoveel mogelijk gemaakt van nieuwe oogst vers fruit en ter plaatse gebakken bubble wafels.

 

 

Speltkoeken van Jan Kelder 

Verkoop van heerlijke roomboter spelt-haverkoeken. Wij bakken eigengemaakte roomboter haverspeltkoeken met de volgende smaken: cranberry, appel rozijn, sinaasappel walnoot  en chocola kers. Verder bakken wij ter plekke cocos macronen, gevulde koeken en appelflappen.  Wij zijn van plan om dit dit jaar te doen in een houtoven.

 

 

Home Made Chocolate

We maken alle chocolade producten en nougat zelf. (Alleen op zondag aanwezig)

 

Koken als gezamenlijke passie

Edwin en Bert zijn echte smaakmakers. Met koken als gezamenlijke passie.
Edwin heeft zijn roots in Zuid Afrika, waar eten bereiden op vuur (braai) meer regel dan uitzondering is. Bert heeft een passie voor vlees, en heeft tijdens zijn wereldreis letterlijk mogen proeven aan de verschillende manieren van vlees bereiden.
Samen maken ze de lekkerste saté die u ooit geproefd heeft.
Gemarineerd in verse kruiden, veelal verbouwd in eigen tuin.

 

Vetbollen vormgeven op een ludieke manier.

Michella en Edwin zijn al meerdere malen op een creatieve manier bezig geweest met vogel vetbollen.
Zo hebben ze de show gestolen op de kertmarkt in Groningen met hun kitscherige theekopjes gevuld met vetbollen.
Sinds 2 jaar wonen zij in Meppen, en hebben weer een creatieve manier gevonden om vogel vetbollen te verpakken.

 

Pompoenen en kalebassen van de boerderij van de fam. Eising in Sleen.

In mei worden de eerste voor-geplante pompoenplanten in de volle grond geplaatst. Een grote variëteit aan pompoenen en kalebassen krijgen alle ruimte om te groeien. Eind augustus, begin september zijn de eerste vruchten rijp voor de oogst. Een prachtig moment, waar we het hele jaar naar uitzien. Graag wil ik ze op de oogstmarkt aan u tentoonstellen en verkopen. Bijzonder is het grote assortiment eetbare pompoenen. Voor de liefhebbers hebben we op het Oogstfeest Meppen een workshop pompoenen uit hollen.

 

 

Fam. Meijer met zelfgemaakte likeuren.

Zelfgemaakte likeuren van onbespoten eigen vruchten van de boerderij. Grote keuze in likeuren gemaakt van o.a. aardbeien, bessen, frambozen, pruimen, blauwe bessen en nog veel meer. Uiteraard mag u ook hier weer proeven.

Tevens etsen van boerderijdieren.

 

Boerderijwinkel Daling uit Drijber

Hallo, ik ben Janny Daling en ik verkoop op het Oogstfeest in Meppen huisgemaakte jam en dessertsaus. Deze jam en saus is gemaakt van ons eigen onbespoten fruit en wordt gemaakt met echt minder suiker. 70 % fruit,  30 % suiker. Je proeft de smaak van het fruit er bovenuit!  Ik ben alleen op zaterdag op het Oogstfeest Meppen te vinden.

  

KINDERACTIVITEITEN – Oogstfeest Meppen voor jong en oud

Het jaarlijks Oogstfeest Meppen is er niet alleen voor volwassenen maar ook voor de  jeugd.

Op het oogstfeest is er voor de kinderen van jong tot oud van alles te doen. Ideaal, want zo kunt u als ouders heerlijk rustig de markt rond lopen. Uw kinderen hoeven zich niet te vervelen, want voor hun is voldoende te doen:

* Schminken

* Tractor / skelterbaan tussen de eiken

* En nog veel meer

SPEURTOCHT

Vorig jaar was er een speurtocht. Wat we dit jaar gaan doen voor de jeugd zeggen we nog niet. T.z.t. zullen we het hier vermelden.

  

 

Op zondag een uurtje struinen door de Mepperdennen en de Palms met Anke Kamman

Uitgeslenterd langs de vele kraampjes en activiteiten tijdens het Oogstfeest?
Van 15.00 – 16.00  even de benen strekken en over kleine paadjes door bos en langs jeneverbes een rondje-om-Meppen lopen.
Zomaar voor de lol. Zomaar gratis en voor niets. Zomaar….voor de gezelligheid.
Verzamelen op het ‘oogstplein’. Opgeven vooraf is niet nodig, we zien wel wie er mee gaat.
En was je nog niet uitgekeken op de markt, dan heb je na terugkomst nog een uurtje de tijd om de rest van de markt te bekijken.
Welkom!

  

Oude trekkers

Diverse oude trekkers staan langs de markt. Iedereen kan ze komen bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dansgroep

Zang en dans

 

 

 


Orgeltje

Uniek orgeltje speelt op het Oogstfeest Meppen

 

 

 

 

 

HIERONDER STAAN DE OVERIGE DEELNEMERS VAN 2019

 

Valkenier Martin Bank

Ik ben officieel valkenier en woon in Drenthe en ik verjaag met mijn Europese havik en Woestijn en Slechtvalk kraaien en kauwen op locatie waar die vogels veel schade kunnen aanrichten.

Valkeniers worden ook ingezet op vuilstorten en rond vliegvelden en boomgaarden waar te veel aan grote concentraties vogels schade kunnen veroorzaken en bij vliegvelden gevaar voor de vliegtuigen met hun motoren. Op begraafplaatsen en op sportvelden bij konijnenschade worden de konijnen gevangen met fretten netten of de havik. Daarover zal mijn presentatie gaan en neem daarvoor een aantal vogels mee en natuurlijk een fretje. De bezoekers kunnen zelf ook even een roofvogel op de valkeniershandschoen nemen voor een mooie foto.

Uiteraard neem ik nog wat vogels mee en vlieg met verschillende vogels.

Met valkeniersgroet Martin Bank

Alleen op zondag op het Oogstfeest Meppen

 

Vlees en zoogkoeienbedrijf De TIL

Vleesveebedrijf/Vleesverkoop De Til adopteert Belgische Wit Blauwe kalveren van 2 melkveehouders, zodat deze niet in de kalf mesterijen terecht komen en tijd van leven hebben. Ook krijgen we soms te lichte of gehandicapte kalfjes van andere melkveehouders. Dit is bij ons geen probleem. Alle stiertjes worden onder verdoving gecastreerd en onthoornd, dit wordt gedaan door de veearts en zijn dan os. Dit doen wij, omdat zij dan gewoon bij elkaar kunnen blijven en in grotere groepen naar buiten kunnen als het weer het toe laat. Dit geeft heel lekker vlees wat niet beïnvloed wordt door testosteron (mannelijk geslachtshormoon). Normaal worden deze kalveren niet ouder dan 8 tot 12 maanden en komen niet buiten. De kalfjes die bij ons komen, gaan 2 seizoenen naar buiten en mogen langzaam groeien (geen plofrund) en worden geslacht rond hun derde levensjaar. Onze dieren krijgen geen soja, geen vee-brok en geen preventieve antibiotica. Wel krijgen ze volop mineralen waar ze naar behoefte aan kunnen likken. Wij zijn grondgebonden, CO2 neutraal, circulaire (recycle) boeren en alle mest komt terug op eigen land en verbouwen dit jaar 100 % gras. Dit alles voor onze runderen. Ook produceren wij hooi en kuilvoer voor onze kalveren. Wij gebruiken geen kunstmest. De meeste ossen worden door ons zelf naar slachter Kosse en Co in Ommen gebracht en dit veroorzaakt geen stress. Ook gaan ze altijd minimaal met z’n tweeën. Wij verkopen ons rundvlees vanuit huis en vandaag ook op het oogstfeest Meppen. Ook kunt u onze befaamde warme gehaktballen kopen. Alleen op zondag aanwezig.

 

Aardappelen van Ferry Knol

De aardappels van ons zijn op biologische manier geteeld door ons zelf. Dit wil zeggen dat wij alleen dierlijke mest gebruiken voor de bemesting en voor de gewasbescherming gebruiken wij planten extracten en bacteriën om de plant zo gezond mogelijk te houden. Wij verkopen de rassen Frieslander en Ottena in 2.5 kg zakken en in 5kg zakken.

 

 


De Venehoeve

Wij hebben een biologisch melkveebedrijf in 2e Exloermond. Van een gedeelte van onze biologische melk maken wij zuivel op de ambachtelijke manier.
De zuivel wordt gemaakt zonder conserveringsmiddelen en verpakt in glazen fles en pot. Wij maken diverse producten waaronder, karnemelk, boter, vla, yoghurt, kwark, kefir en hangop en in diverse smaken. Daarnaast hebben wij een melktap waar verse rauwe melk in zit. Wij hebben voor aan de weg een winkel waar wij onze zuivel in verkopen. Ook kan je in diverse winkels onze zuivel producten kopen. Op onze website staan enkele winkels vermeld. www.devenehoeve.nl. We houden regelmatig open dagen of staan soms op fairs.

 

 

Hortensia  Krans Workshop

Onder leiding van Ellen Bakker  kan je een krans maken van je eigen hortensia’s.
Neem je “uitgebloeide” hortensia bloemen uit eigen tuin mee. Samen gaan we daar een prachtige krans van maken, waar je heel lang plezier van kan hebben. Wil je niet meedoen aan de workshop maar heb je wel uitgebloeide hortensia’s over dan kan je delen inleveren in onze kraam. De deelnemers zullen er blij mee zijn.

Je hoeft je niet van te voren op te geven. Ieder heel uur start de workshop. Max 10 deelnemers.
Kosten € 9,50 voor de workshop, inclusief materiaal exclusief hortensia’s.

 

 

Twientiesveen bakt ze buin! Pannenkoeken wel te verstaan 🙂

In 1957 werd Twientiesveen opgericht als IJsvereniging in Meppen. Na het samengaan Met Avond Sport Meppen heeft Twientiesveen zich ontpopt als een vereniging die vele activiteiten organiseert  voor de Meppernaren.

Twientiesveen bakt op het Oogstfeest Meppen de lekkerste pannenkoeken. Als u hier voorbij loopt kunt u de heerlijke lucht waarschijnlijk niet weerstaan. Neem even tijd en kom gezellig een pannenkoek bij ons eten en wat drinken.

 

 

Biologische pompoenen van Sander Lucas

Ook dit jaar staan wij weer met onze eigen pompoenen op de oogstmarkt in Meppen.
Onze pompoenen worden gezet voor de verkoop naar Albert Heijn, maar wij hebben bij huis ook een kraam waar onze kinderen de pompoenen verkopen. En ook staan we nu al voor het 3e jaar op de markt met de pompoenen.
Onze pompoenen zijn niet alleen mooi om te zien maar vooral erg lekker, vandaar dat we ook verschillende recepten gaan klaar maken waar pompoen in verwerkt  is. Dit kan geproefd worden en wij hebben recepten uitgeprint zodat het thuis uitgeprobeerd kan worden.
Graag zien we jullie op het Oogstfeest in Meppen, tot dan!
Groetjes familie Lucas

 

De Drentsewei

Na een ondanks de regen succesvolle deelname aan het Oogstfeest 2018 zijn wij in 2019 weer van de partij! We verkopen ambachtelijke broodjes hamburger van puur rundvlees van eigen erf , vol van smaak , ambachtelijk huisgemaakt , maar ook weer malse sate van de varkenshaas! Tevens bieden we onze eigen gemaakte droge worst en zeeuws spek aan en dit alles kunt u natuurlijk ook proeven. Ook kunt u uit onze vriezer vele soorten (h)eerlijk vlees kopen! Onze Limousine en blonde ‘d Aquitaine koeien lopen bijna het hele jaar tevreden te grazen in de Drentse wei bij ons huis. De kalfjes lopen gezellig mee in de kudde, genieten van het verse gras en drinken bij moeders. Ze zijn tevreden en dat proef je terug in het vlees. Onze varkens krijgen ruimte en tijd om te groeien. Op vrijdag is onze boerderijwinkel  geopend van 9-19 uur en daarbuiten op afspraak. Ook op onze website kunt u vlees bestellen in de webshop, we versturen het zelfs door het hele land!
Voor meer informatie ….kijk op www.dedrentsewei.nl of like de facebook pagina

 

  EAST END HOEVE

Eerlijke Jam en home made producten.

Alles biologisch en uit eigen
teelt.

 

Pie’s on Tour

Proef ook de (h)eerlijke ambachtelijke gemaakte Engelse pie’s van Pie’s on Tour tijdens het Oogstfeest. Een Pie kun je eten als snack of als aanvulling op de maaltijd, bijvoorbeeld heerlijk met een vers gemaakte soep of salade. Alle pie’s zijn zonder smaak- of conserveringsmiddelen.

 

 

 

 

 

Vogels en meer

Lekker genieten van de vogels in uw tuin? Dat kan wij hebben een divers aanbod vogelproducten. Denk hierbij aan water-/ voederschalen, nestkasten, voer, feeders en nog meer leuk spul om de vogels een plezier te doen in uw tuin!

 

 

 

 

 

GRATIS PROEVEN!

 

Suikerspin en Popcorn

Er is genoeg te eten en drinken op het Oogstfeest Meppen. Zo ook bij de kraam van Jan Steenbergen. Hij komt met popcorn en Suikerspinnen.

 

 

 

 

 

Bakken met Niels demo

Bakken met Niels haalt de ware banketbakker in jou naar boven.Bakker Niels laat je zien hoe je zelf de heerlijkste en mooiste appelsloffen, aardbeienrondo’s en karamelwaldino’s op tafel zet. De pure streekproducten maken deze lekkernijen onweerstaanbaar.

Niels geeft demo’;s en verkoopt o.a. receptenboek, ingrediënten voor thuisbakkers, rondo’s.

 

Neem snel een kijkje op www.bakkenmetniels.nl en ontdek de banketbakker in jezelf !

 Je vind Niels alleen op zondag in de schuur op de Oude Brink tegenover het Horeca Plein.

 

 

 

AMEZING &Delicious

Vers gebakken Cocos ballen. Alleen op zaterdag

 

Anna

Wollen pantoffels en schapenvachten

 

Delicato Agats

Olijven, tapenade en antipasta

 

Mosterd maken – Oude ambachten

Mijn naam is Diny Steenbergen, geboren in 1946 te Emmen.
Ik hou me bezig met op de ouderwetse manier van mosterd maken, zoals dat vroeger thuis werd gedaan.
Mosterdzaad is afkomstig van de mosterdplant en deze zaden worden met azijn te weken gezet en daarna met een ijzeren bal van ca. 2 a 3 kilogram al draaiende geplet in een houten kom.
Ik doe mijn werk in de Sallandse klederdracht en zit het liefst voor of naast de kraam zodat het publiek het goed kan zien.

  

Touwslaan – Oude Ambachten

Mijn naam is Jans Steenbergen, ik ben in 1940 geboren in Noordbarge bij Emmen.
Sinds tien jaar oefen ik het oude ambacht van touwslager uit op braderieën en markten.
Ik maak allerlei soorten touw van o.a. vlas, sisal, jute en kunststoffen.
Mijn hoofdproducten zijn springtouwen van ca. 2 meter en lange springtouwen van ongeveer 5 meter.
Daarnaast maak ik nog hondenriemen en koetouwen.

 

Mosterd maken – Oude ambachten

Mijn naam is Diny Steenbergen, geboren in 1946 te Emmen.
Ik hou me bezig met op de ouderwetse manier van mosterd maken, zoals dat vroeger thuis werd gedaan.
Mosterdzaad is afkomstig van de mosterdplant en deze zaden worden met azijn te weken gezet en daarna met een ijzeren bal van ca. 2 a 3 kilogram al draaiende geplet in een houten kom.
Ik doe mijn werk in de Sallandse klederdracht en zit het liefst voor of naast de kraam zodat het publiek het goed kan zien.

  

Fries Aardewerk

Hallo mijn naam is johannes.

Ik ben tegeltjes schilder; dat gebeurt op dezelfde manier als bij Makkumer aardewerk.

Je slaat met een zakje houtskool op een sjabloon om  een voorbeeld op een tegeltje te krijgen en daarna verven en invullen en dan de oven in op 1040 graden bakken.

 

 

Midwinterhoorn maken – Oude Ambachten
De midwinterhoorn is een houten hoorn die in het oostelijke deel van Nederland gedurende de adventtijd wordt bespeeld. De hoorn wordt gemaakt van een boom:   berk, wilg of  els waarvan de stam op natuurlijke wijze is gebogen aan het dikke eind.
De stam wordt afgezaagd op een lengte van 1.20 tot 1.50 m . Daarna wordt de schors eraf gehaald en dan moet de stam ongeveer 1 jaar rustig drogen. Na een jaar wordt het hout overlangs in twee delen gezaagd welke worden uitgehold tot er een wanddikte van 7 tot 8  mm. overblijft .
Wanneer de binnenkant helemaal glad geschuurd is en gelakt, worden de twee delen weer precies op elkaar gelijmd. Daarna kan de hoorn aan de buitenkant gelakt worden en worden de sierbanden aangebracht. Het mondstuk van de midwinterhoorn, de “happe” genaamd wordt gemaakt van vlierhout.
Het maken van een midwinterhoorn kost ongeveer 40 uur. Het melancholieke geluid verschilt per hoorn, afhankelijk van wanddikte, lengte en happe.
De draagwijdte van het geluid is bij helder winterweer ongeveer 6 kilometer.
Er zijn verschillende meningen over de herkomst c.q. het gebruik van de midwinterhoorn, bijv.
–    Het verdrijven van angst voor de winterse duisternis en de boze geesten.
–    Waarschuwen bij onraad, stropers voor koddebeiers, of onderduikers voor de Duitsers.
–    Het roepen om hulp bij de boerderijen.
–    Aankondigen van de geboorte van het Christuskind.
Hoe het ook zij:
De midwinterhoorn kan zich verheugen op een stijgende belangstelling en in de Adventtijd zult u dan ook regelmatig het klagende geluid van de hoorn over de velden kunnen horen.

 

Goastokken snijden demonstratie

Goastokken werden vroeger gebruikt om mensen uit te nodigen voor de bruiloft.
De naaste buren gingen naar de mensen die uitgenodigd werden.
De mannen waren mooi versiert en hun stokken ook met bloemen.  Bij de mensen vertelden ze een gedicht over wat ze te eten en te drinken kregen en dan werden ze naar binnen genodigd. Daar kregen ze een borrel of meer.
Meestal hadden ze de stok de terugreis ook wel nodig. 😉

 

Stoelen matten

Demonstratie stoelen matten. De stoelen die hier gemat worden werden vroeger voor de rijkere mensen gemaakt. Deze stoelen worden gevlochten.
Zij stonden in de salon.  Deze stoelen waren mooier dan biezen het was ook duurder, want het materiaal kwam uit Indonesië
De armere mensen hadden dan ook biezen stoelen. Dat materiaal kwam uit Nederland

Draaiorgel familie Oosting uit Aalden

Op een oogstmarkt mag een draaiorgel zeker niet ontbreken. Het was en is een karakteristiek onderdeel van het amusementsleven en enorm populair. Een echte aanrader voor plezier, herkenning en levendigheid.

Van oorsprong komt het muziekinstrument uit Italië, maar is al sinds jaar en dag goed vertegenwoordigd op de Nederlandse straten. Voor velen is het horen van draaiorgel muziek een herkenning en herinnering aan “vroeger”.

De familie Oosting heeft meerdere draaiorgels. Op zaterdag 21 september 2019 zullen ze tijdens het oogstfeest over het terrein lopen en herkenbare muziek spelen. Ze nemen het kleine orgel mee zodat ook de standhouders kunnen meegenieten. Dit draaiorgeltje wordt met de hand gedraaid.

 

Vlas spinnen – Oude ambachten
Het vlas is een eeuwenoud gewas en levert ons naast heel veel andere zaken, ook het linnen. En de bewerkingen die het vlas nodig heeft om tot een linnen draad te komen, laat ik zien op de markt. Het vlas wordt gebraakt, dit is er voor om het stro uit de stengel te verwijderen.
Na het braken gaat het vlas op de zwingelplank. Met de zwingelspaan bewerk je de bos vlas waardoor de korte vezels en strootjes e.d. er af vallen.
Daarna moet het vlas over verschillende hekels worden gehaald. Het hekelen is ervoor om het vlas zo fijn te kammen dat ik het mooi kan spinnen. Ik begin met een grove hekel en werk toe naar hoe langer hoe fijnere hekels. Bij een grove hekel staan de pinnen een eindje uit elkaar en hoe fijner de hekel hoe dichter de pinnen bij elkaar staan.
Wanneer het vlas genoeg gehekeld is, maak ik een zogenaamd vlasrokken die ik op het spinnewiel kan zetten en daaruit een draad kan spinnen op het vlasspinnewiel. Op dat moment heet het Linnen.
Van vlas tot linnen zijn maar een paar woorden, maar doordat het zoveel bewerking nodig heeft is het een hele lange weg. Vlas is een eenjarig gewas en het bloeit blauw of wit. Zo rond de 100 ste dag van het jaar zaait de boer het vlaszaad op zijn land. Ongeveer half juni begint het vlas te bloeien met witte of blauwe bloempjes. De bloempjes van de vlasbloem bloeien maar een dag. Omdat er veel bloempjes aan een vlasstengel zitten, bloeit een heel vlasveld toch wel een paar weken. Als het vlas rijp is, worden de planten met de hand uit de grond getrokken; 4 tot 6 handenvol worden dan samen tot 1 schoof gebonden en op het land gezet om na te rijpen en te drogen.
Daarna wordt het vlas gerepeld. Het repelen zorgt ervoor dat de zaaddoosjes van de stengel verwijderd worden. De zaaddoosjes worden later gedorst en in de oliemolen verwerkt tot lijnolie. Na het olie slaan blijven de lijn- of veekoeken over. Het bolkaf (omhulsel van de zaadjes) wordt aan de paarden gevoerd. Na het repelen wordt het vlas gedauwgeroot. Het vlas wordt op het land gelegd en de natuur zorgt ervoor dat de vlasvezels van de houtachtige kern van de stengel gescheiden kunnen worden..

Als het vlas genoeg geroot is, wordt het te drogen gezet en later opgeslagen om in de wintertijd verder verwerkt te worden. Om de houtachtige pijp uit de vlasstengel te verwijderen, moet het vlas worden gebraakt. Met de vlasbraak worden de houtdelen van de stengel gebroken. Deze gebroken houtdelen noemt men scheven of lemen. De vlasvezels die overblijven zijn zo buigzaam dat deze niet breken.Tijdens het braken is al veel van de houtachtige pijp uit de stengel verdwenen. Om de laatste houtdeeltjes en de korte vezels te verwijderen wordt het vlas over de zwingelplank gelegd en slaat men met een zwingelspaan over de vlasbundel. Het afval bij het zwingelen zijn hele korte vezels en die worden klodden genoemd. Dit afval wordt o.a. gebruikt als voor vulling van meubelen of om touw van te spinnen.Om de vlasvezels goed te kunnen verwerken wordt het daarna gehekeld. Men begint met een grove hekel en door daarna telkens een fijnere hekel te gebruiken worden de vezels bewerkt tot een vlaslint als eindproduct voor het maken van linnen. Door het hekelen worden de vlasvezels als het ware heel fijn gekamd.
Het vlaslint wordt daarna op een spinnewiel tot een draad gesponnen en vanaf dat moment heet het linnen. De linnen garens worden op een weefgetouw tot een doek geweven en daarna gewassen, gebleekt en mooi opgerold in het kabinet gelegd. Ondertussen zijn de maanden verstreken en is het eind maart geworden en kan het hele proces van vlas tot linnen opnieuw beginnen.


Kunstsmederij Bos Ambacht & Educatie

“Een gezellig knisperend vuurtje, de onvergetelijke geur van de smeedkolen en het ijzer en daarbij een hardwerkende smid die bezweet zijn werk doet. Hét nostalgische beeld van het verleden dat bij Kunstsmederij Bos weer herleeft”.

Kunstsmederij Bos is een onderdeel van Ambacht & Educatie, dat zich richt op oude ambachten, op het vervaardigen van op-maat-gemaakt smeedwerk. Het is een jong bedrijf dat in Veendam is gevestigd.

Fred Bos, de drijvende kracht achter Ambacht & Educatie, heeft een passie voor oud ambachtelijk werk. Al van jongs af aan maakte hij meubeltjes, kerfde hij in hout en had hij een grote interesse in scheepsbouw en zeevaart. Na jaren zich in het onderwijs te hebben ingezet, kwam hij met een idee om een bedrijf op te zetten om jonge mensen het oude vakwerk te leren. Met dit idee is Ambacht & Educatie ontstaan.

Tijdens de oogstmarkt is Fred op zaterdag 21 september 2019 aanwezig om u kennis te laten maken met zijn passie: het smeden. Met veel enthousiasme zal hij u daar deelgenoot van maken en uitleg geven bij de demonstraties.

Churros Pool

De nieuwe snack vers uit spanje churros! Al jaren bekend in de regio en nu op het oogstfeest.

 

 

 Oldtimers van NSU club Nederland op het oogstfeest

Kent u ze nog: de automobielen, scooters, motorfietsen, bromfietsen en fietsen van het merk NSU?

Op zaterdag 21 september 2019 heeft de NSU club Nederland een ontmoeting voor haar leden georganiseerd bij “De Mepperdennen”. Aangezien deze bijeenkomst tijdens het oogstfeest plaatsvindt, is met de organisatie afgesproken dat deze oldtimers ook deel mogen nemen aan de markt. Een aantal leden van NSU, die met hun oldtimer naar Meppen zijn gekomen, zullen deze historische pracht aan het publiek tonen.

De NSU club is een groep mensen die de historische waarde van het merk NSU wil bewaren en uitdragen. Hoewel de fabriek en het merk niet meer bestaan, ijveren wij ervoor om de waarde van dit historische erfgoed niet verloren te laten gaan.

NSU is begonnen als breimachine fabrikant in het Duitse Nekarsulm. De naam NSU komt dan ook uit deze plaats: NekarSUlm. Vanaf 1886 werd in de fabriek gestart met het, op ambachtelijke wijze, fabriceren van fietsen. Later kwamen daar brommers, motoren en auto’s bij. Ooit was NSU de grootste motoren fabriek van de wereld

Door een aantal factoren heeft de fabrikant het niet gered, en is overgenomen door de Volkswagengroep. Dit zou wel eens de redding van Volkswagen geweest kunnen zijn, immers op de tekentafels van NSU lagen ontwerpen van een auto met de motor voorin en voorwielaandrijving en Volkswagen zat al een tijd met de kever in de maag die steeds minder werd verkocht. Dus snel alle NSU verwijzingen van de K70 afgehaald, en op een autoshow de wagen als VW tentoongesteld.

Op het oogstfeest proberen wij als Team Noord van NSU een aantal oldtimers te laten zien. Ook zijn we graag bereid om alle vragen betreffende de historie en techniek van ons trotse bezit, te beantwoorden.

Namens NSU TEAM NOORD graag tot ziens op het oogstfeest.