Oogstfeest Meppen

op 14 en 15 september 2024 11.00 - 17.00

mobiel menu openen

Oogstfeest Meppen

op 14 en 15 september 2024 11.00 - 17.00

Oude beroepen

Het Veenvolk

Een levende geschiedenisgroep, die het publiek vermaakt met activiteiten van 100 jaar geleden.

"Samen vroeger beleven" Laat u helemaal onderdompelen in de nostalgische sfeer van vroeger met 't Veenvolk. Op evenementen/fairs/feesten vermaken wij het publiek met spellen en raadsels uit vervlogen tijden. Dit alles in de nostalgische sfeer van toen en waarbij wij gekleed gaan in kleding uit de desbetreffende tijd. Kinderen kunnen zich uren bij ons vermaken. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders en opa’s en oma’s mogen natuurlijk zelf alles uitproberen. Sommige spelletjes ogen eenvoudig maar schijn bedriegt hier en daar. Laat u op zaterdag 14 september 2024 ook eens uitdagen voor een spel!

 

Alleen op zaterdag 14 september

Het Veenvolk

 

Smederij the Green Anvil van het Jucundus gezelschap

De smid in het Jucundus gezelschap is jong in het vak gerold, maar zijn meester hield meer van de fles dan van zijn leven. Hij was dus al vroeg op zijn eigen vaardigheden aangewezen. 
Mark houdt van een grapje en een babbeltje, maar werkt graag door als hij eenmaal bezig is en neemt zijn ambacht serieus. Hij voorziet de groep en eventuele reiziger van benodigdheden als messen, haringen, haken, vuurplaatsen en uiteraard beschermende amuletten. 
Soms durft hij het aan om iemand in de leer te nemen en de beginselen van het smeden bij te brengen, maar echt talent is dun gezaaid. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Smederij the Green Anvil.

Zoek je een speciaal paddenstoelenmes? Kom dan eens praten met Mark op het paddenstoelenplein.

Jucundus gezelschap Smederij the Green Anvil

 

De Bezembinder Roelof Eefting

Bessembinder Roelof Eefting: “Een zwaar beroep”.

Een bezembinder maakte bezems en boenders van oude dopheide of twijgen. Het werken met dopheide was pijnlijk omdat het scherp was. Doordat het met de blote handen werd geplukt op de heide en werd verwerkt, kreeg de binder vaak sneden en wonden in zijn handen. Zodra de bundels waren gedroogd, moesten zij stijf aan elkaar worden gebonden. Als ze eenmaal samengebonden waren werden ze met een bijl op een hakblok tot de juiste grootte gehakt.

Het binden van bezems werd gezien als een zwaar beroep. Dit kwam allereerst door de fysieke arbeid zelf. De bezems werden vervaardigd uit verschillende soorten takken en struiken. Dit was bloedig werk, aangezien de takken flink in de handen konden snijden. De takken werden daarna gedroogd en vervolgens stijf bij elkaar gebonden, zodat de bezem zo stevig mogelijk was. Vooral het bij elkaar binden van de takken was zwaar werk.

Bij het verzamelen van de takken voor de bezems werd er onderscheid gemaakt tussen bezems die enkel voor in huis bedoeld waren, en bezems voor buiten op straat of in de stal.
Nieuwsgierig geworden? Bezoek ons op de oogstmarkt

Roelof Eefting

Alleen op zaterdag 14 september

Het Veenvolk

Het Veenvolk